Kinderen van ouders met aanhankelijkheidsproblematiek

 

KINDEREN VAN OUDERS MET EEN AFHANKELIJKHEIDSPROBLEMATIEK

MET WIE PRAAT JIJ???

 

“Eigenlijk heb ik heel veel verborgen gehouden over het feit dat mijn moeder gebruikt. Ik vond de reacties van de mensen voornamelijk nieuwsgierig, want niemand zei: “Meisje, kan ik jou daarbij helpen?” Maar daarbij moet ik zeggen dat ik zelf er ook niet  veel over los wou laten. Ik schaamde me er voor. Ik zocht troost bij mijn kat, waar ik uithuilde.”

Het Verhaal van Tamara (23) in “Het blijven toch je ouders”.

 

Het verhaal van Tamara is geen uitzondering. Onderzoek toont aan dat 1 op de 10 kinderen opgroeit met een verslaafde ouder. Het kan gaan over cannabis en andere illegale middelen, maar ook alcohol en medicatie kunnen voor problemen zorgen.

 

Een verslaving legt een enorme druk op alle leden van het gezin, ook op de kinderen. Tot op heden werden er weinig initiatieven genomen naar deze “vergeten” groep. Nochtans ondervinden ook kinderen heel wat hinder van het probleem waar hun ouder mee kampt.

 

Veel kinderen schamen zich, of voelen zich schuldig voor de vreemde thuissituatie. Ze durven geen vriendjes meenemen naar huis, weten niet welke regels vanavond zullen gelden na school en niet zelden worden zij geconfronteerd met verschillende vormen van geweld.

Uiteindelijk lopen deze kinderen een verhoogd risico om zelf een  verslavingsproblematiek of een psychologisch probleem (bv. depressie) te ontwikkelen.

 

Het CAT heeft in samenwerking met Kliniek De Pelgrim en nog drie andere partners een aanbod ontwikkeld om deze kinderen te ondersteunen. Aan de hand van zowel een individueel als een groepsaanbod werken zij samen met de kinderen/jongeren rond sociale vaardigheden, verslaving en hoe ga ik er mee om, zorg dragen voor jezelf, etc.

 

Voor meer informatie: CAT Preventiehuis (vragen naar Helga Berghman) Martelaarslaan 204 a, 9000 GENT, 09 233 58 58

of drugpreventie Rhode & Schelde, Vossenstraat 41b, 9090 Melle; drug.preventie@belgacom.net of 0473/65 65 94 of 0473/65 65 95.